Крайно време е България да започне да дава по-големи стимули за чуждестранните инвеститори. Няма да е възможно догодина ръстът на чуждите инвестиции да стане 20 на сто от БВП, както е заложено в бюджета за 2009 г. Това заяви председателят на Български икономически форум Георги Табаков по време на представянето на десетото издание на форума.

Няма да е толкова лесно да се привлекат инвестиции, както някои си мислят. “Да не забравяме нашата страна в момента се намира в конкурентна обстановка и трябва да се откачи от имиджа на Унгария, например, защото до преди 4 години искахме да сме като тях и да привличаме колкото се може повече инвестиции. Но сега там има проблем, защото тези инвеститори започнаха да се оттеглят”, каза Табаков. Тук обаче такова нещо не може да се случи, защото страната ни е защитена от валутен борд. Освен това, всяка година, поне от десет години насам българските правителства правят излишък в бюджета, което също е финансова котва. Трябва да започнем да извличаме всичко нужно в полза на страната ни и да я рекламираме, добави Табаков. Трябва да се направи силна стратегия, която да е финансово подкрепена с бюджетни средства, за да може да се покаже че страната ни е стабилен остров в Източна Европа.
Табаков представи програмата на БИФ. На 5 и 6 ноември ще се проведе десето издание на Икономическия форум за Югоизточна Европа. За пръв път голям форум ще бъде проведен в условията на икономическа криза и то в България. Темите, които ще бъдат засегнати на форума ще са финансовата криза и нейното отражение върху финансовия ни сектор и икономиката ни, изграждането на инфраструктурата в България, енергетика и енергийна ефективност и телекомуникации. 
Десислава Вангелова/БЛИЦ