Германските власти разполагат с подробности за българското участие в международната престъпна схема по програма САПАРД, разкрита от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) през февруари 2007 г., но смятат за трудно доказуема връзката с бизнесмена и президентски спонсор Людмил Стойков, пише в. “Дневник”.
За сметка на това обаче правосъдието във федералната република сочи като основен измамник от българска страна съдружника на Стойков - Марио Николов. Той присъства в обвинителния акт срещу германските съучастници на групата "Стойков - Николов", научи "Дневник" от няколко източника в баварския град Аугсбург, където се гледа делото за измамата.
Всъщност германските партньори на Стойков и Николов още не са осъдени, но очакват процеса си. Подсъдимите са 43-годишен предприемач и негов 35-годишен помощник - и двамата от района на град Кемптен в баварския регион Алгой. Те са обвинени в 5 случая на измами с европейски помощи на стойност близо 2 млн. евро, каза пред "Дневник" прокурор, запознат със случая. Прокуратурата в Аугсбург е внесла на 28 януари 2008 г. в областния съд в града обвинителния акт срещу двамата, а първото изслушване е насрочено за 8 октомври. Обвинените са признали вината си.

Машинацията излезе на бял свят на 13 февруари 2007 г., при съвместна акция на митническата полиция в Мюнхен, криминалната полиция в Берн и българската ГДБОП, координирана от ОЛАФ. Тогава повече от 100 служители на реда обискираха 19 служебни помещения и частни жилища в България, Германия и Швейцария, а 19 души, сред които Николов и Стойков, бяха арестувани. Според данните на германските власти международната група е изнесла стари месопреработвателни машини от България в Германия, които след пребоядисване и козметичен ремонт обратно са били продадени в България като нови. Покупката е финансирана със субсидии по САПАРД и е била извършена с фалшиви документи през фиктивни фирми в Швейцария и Ирландия.
В германския обвинителен акт присъства името на Марио Алексиев Николов. Той е посочен като собственик на 4-5 компании, някои от които са определени като пощенски кутии. Именно Николов е бил във връзка с двамата подсъдими германци, обясни и съдия от областния съд в Аугсбург. Той добави, че знае за Стойков и неговата роля, но уликите били оскъдни. "Предполагаме, че зад компаниите на Николов стои тъкмо Стойков, но нямаме доказателства", каза пред "Дневник" съдията, пожелал анонимност. /БЛИЦ