Държавният секретар във Федералното министерство на икономиката на Германия Матиас Махниг предупреди, че са необходими „по-твърди законови мерки“, за да се предотврати изкупуването на все повече компании от китайски инвеститори, съобщава британският вестник The Daily Express, цитиран от "Фокус".
Махниг призова Брюксел да затегне законите, свързани с придобиването на компании от чуждестранни инвеститори. Съответният апел той отправи, след като бяха публикувани резултатите от ново проучване на Кьолнския институт за икономически изследвания, от което става ясно, че броят на купените от китайски инвеститори компании е нараснал значително през последните седем години.

Проучването показва също, че Китай е инвестирал в Германия повече от 12 млрд. евро през миналата година, с милиард повече, отколкото през 2016 г. От редакцията подчертават, че през 2010 г. инвестициите на Пекин са били на стойност от едва 100 млн. евро. Китай предпочита компании в областта на медицината, химията и авиацията, показва изследването.

Според Матиас Махниг Германия заедно с Франция и Италия са започнали процеса на приемане на общоевропейски закон, който да дава право на страните-членки да преразглеждат и да блокират изкупуването на компании от чуждестранни инвеститори.