Германското правителство последва примера на френските си колеги и прекратява доставките на въоръжение за Турция в светлината на операцията на Анкара в северна Сирия, заяви външният министър на ФРГ Хайко Маас.

„Предвид турската настъпателна операция в Североизточна Сирия, правителството на ФРГ няма да издава нови разрешения за доставката на военни стоки, които Турция може да използва в Сирия”, заяви той.

Маас отбеляза, че от 2016 година германското правителство се придържа към „строги рамки” по въпросите за износа на въоръжение в Турция, особено след действията на турската армия в региона на Африн.

За първите четири месеца на тази година Анкара е получила въоръжение от Германия за 184,1 милиона евро. Турция заема първо място сред потребителите на германско оръжие. Миналата година Германия е доставила военни стоки за 242,8 млн. евро – почти трета от целия германски оръжеен износ (770,8 млн. евро).

По-рано президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган разкритикува ЕС за осъждането на турската операция в Сирия и заяви, че Анкара може да открие границите за бежанците. В Германия изразиха надеждата, че Турция ще съблюдава условията на споразумението с Евросъюза по разполагането на мигранти на територията на своята страна.

На 9 октомври Ердоган обяви началото на операция „Източник на мира” в Сирия. На следващия ден турските войски влязоха в сирийския град Тел Абияд, а на четвъртия ден от операцията завзеха сирийския град Рас ал Айн.