Заради добрия бизнес климат и ниските данъци в страната ни, германската фирма „Херенктнехт” проявява интерес да изнесе в България част от производството си за окомплектоване на машини, използвани в строителството на тунели. Други германски фирми проявяват интерес да инвестират у нас и в областта на възобновяемите източници на енергия. Това съобщиха от МИЕ след среща на министър Петър Димитров с Вили Щехеле, министър на финансите на федерална провинция Баден-Вюртенберг, Германия.
Щехеле води в България делегация от бизнесмени с интерес за инвестиции в страната. На срещата в МИЕ присъства и вицепремиерът Меглена Плугчиева.
Петър Димитров направи пред германските си гости презентация с актуални данни за състоянието на българската икономика. Федерална провинция Баден-Вюртенберг е сред най-големите инвеститори в България, като обемът на направените инвестиции през 2008 г. е над 600 милиона евро.
В България е приложим опитът на област Баден-Вюртенберг при използването на геотермални източници на електрическа енергия. Каним в България да инвестират и германски фирми, които произвеждат елементи за соларни инсталации, каза министър Петър Димитров. Министър Вили Щехеле покани българския си колега да участва в икономическа конференция през есента в германския град Щутгарт. /БЛИЦ