Световната икономическа криза ще доведе до срив на цените на българското розово масло, което се използва от всички известни световни фирми в парфюмерийния бранш, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Пловдив.
Миналата година розовото масло се е продавало по 5000 евро за килограм, а през тази се очаква цената да падне с 200 евро до 4800 евро за килограм. Това бе съобщено по време на работна среща в Казанлък, в която участваха розопроизводители и преработватели от Подбалкана.
Глобалната криза оказва отрицателно влияние и върху розопроизводството, което е традиционен поминък в Казанлъшкия, Карловския и Стрелчанския региони. Преработватели посочиха, че вече има откази на големи купувачи от българското розово масло. Причините са много, от една страна е икономическата криза, заради която производството се свива, а от друга – парфюмерийните гиганти се насочват към турско розово масло, което е с по-ниски качества от българското, но е по-евтино, обясниха мениджъри. Някои чуждестранни клиенти са започнали да притискат розотърговците и се опитват да диктуват цените и начина на плащане, оплакаха се търговци и посочиха, че им се предлагат дори 4700 евро за килограм.
В най-неблагоприятните години цената на розовото масло е падала до 4300 евро/кг. „В началото на 2008 г. цената стигна до 5200 евро, но причината бе изкуствено създадения дефицит за суровината“, коментира Методи Стефанов, директор на „Интермед 1“ - София.
Кризата в розопроизводството може да бъде избегната само ако има директен контакт между розопроизводители и преработватели, единодушни са участниците в работната среща. До няколко месеца се очаква да се създаде организация на розопроизводителите, розопреработвателите и розотърговците, чиято цел да бъде подпомагане работата им и усвояването на средства от еврофондовете. Заради увеличаващата се безработица се очаква в розобера през периода май-юни да се включат повече берачи на розов цвят.
Димана Тодорова, БЛИЦ