От 1 юли се премахва нощната тарифа на тока за домакинствата. Тя по правило е по-евтина и много хора умишлено изчакват да мине 22 часа, за да я ползват. За пример – в момента ЕВН таксува по 0,25751 лв. (с ДДС) кВтч през деня, а през нощта цената е 0,14788 лв лева, пише Марица бг.

Това е една от промените, които ще настъпят с либерализацията на пазара на едро на електроенергия от лятото. Законът за енергетиката бе гласуван още миналата година, а съвсем скоро и КЕВР пусна Наредба, която обяснява какво ще се случи на енергийния пазар занапред.

Казано най-общо, от средата на година регулираният пазар в настоящият си вид ще изчезне. Това означава, че КЕВР няма да фиксира цена, по която НЕК да продава тока на трите електроснабдителни дружества в страната ("Електрохолд", EVN и "Енерго-про").

Вместо това самите снабдителни дружества ще купуват нужната енергия от борсата. Министерски съвет пък ще определя базова цена, която ще плащат крайните потребители. Формулата за нея все още не е ясна.

Когато цената на свободния пазар е по-висока от базовата, разликата в сметката за ток до базовата цена ще се покрива от Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС). Ако пък електроенергията на борсата е по-евтина, трите дружества ще внасят разликата под базовата цена във ФСЕС.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук