Гриша Ганчев върнал на държавата дюните край Шабла, стана известно по време на организирания в конезавода край балчишкото село Стражица първи частен търг за елитни коне. "Върнахме имота, за който се казва, че в него има пясъчни дюни", каза предприемачът, цитиран от "Дневник".
Повод за изявлението на бизнесмена е искането на Върховна административна прокуратура министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов да обяви за нищожна сделка за замяна с "Лийдър". Пясъчните дюни са изключителна държавна собственост и интересите на държавата трябва да бъдат защитени, е позицията на прокуратурата. По данни на Ганчев той вече е направил нова замяна като е дал на държавата дюните, а е взел гори от ловно стопанство "Бялка".
Поне 4 милиона лева ще бъдат инвестирани в конезавода край балчишкото село Стражица до лятото, каза Ганчев. Регистрираната в Бургас фирма "Дива лес" е купила от Агенцията за държавни вземания в края на юли конезавода край Балчик за 1,4 млн. лв. За представляващ дружеството в договора е посочен председателят на Националната асоциация по конни надбягвания Иван Василев.
11 коня бяха изтъргувани на първия от 20 години насам частен търг за елитни животни, организиран от Българската национална асоциация по конни надбягвания с председател Иван Василев и Националната асоциация по коневъдство, чийто шеф е Гриша Ганчев.
Участие в продажбите взеха 44 елитни животни на 17 собственици от цялата страна, в това число и на държавния център по коневъдство “Кабилк” – Шумен. Общата стойност на животните, предложени на купувачите бе над 200 хил. лв.
Наддаването завърши с продажбата на 11 коня, като общата сума, която бе събрана от търга е на стойност 27 500 лв. Най-скъпо бе продадена кобилата Тива порода пинто, внесена от Сърбия, собственост на Иван Кирилов. Първоначалната й цена бе 9 хил. лв. Тива бе купена от Иван Василев за 9 100 лв. Стъпката в търга бе 100 лв.
/БЛИЦ