Гръцка фирма дължи над 1 200 000 лева на тютюнопроизводители в Гоцеделчевския регион. Над 200 семейства от Сатовча, Хаджидимово, Гоце Делчев и Гърмен вече трети месец чакат да получат пари за предадения през ноември тютюн. Същата гръцка фирма и миналата година е забавила плащанията на земеделците в района. Някои от тях чакаха девет месеца, докато си получат парите, съобщава БНТ.
В гърменското село Дебрен около 70% от хората отглеждат тютюн. Миналата година тук са произведени над 400 тона, около 30 са предадени, но не са изплатени на хората. Гръцка фирма дължи близо 200 000 лева на земеделците в селото. Много от тях се страхуваха да застанат пред камерата ни, с надеждата, че скоро фирмата ще им се издължи. Фатме Гадирова от половин век отглежда тютюн. Предала е 300 килограма през ноември.

Около 30 семейства в селото все още чакат парите си. От Сдружението на производителите на ориенталски тютюн казаха, че са провели среща с представители на гръцката фирма.

"Това, което категорично заявяват пред нас, пред тютюнопроизводителите, че не е обявен фалит и плащането ще продължи, но окончателно плащане, това, което най-много ни интересува, по техните думи края на месец май ще бъде платено всичкото количество. Това е много, значи сега сме февруари, след два месеца и половина", коментира Арбен Мименов, председател на Сдружението на ориенталски тютюн. 

От гръцката фирма са казали още, че има вероятност плащанията да се извършат на етапи до края на месец май, добави Мименов. Той добави, че цялата реколта ще бъде платена и хората ще си вземат изработените от тютюна пари.

От сдружението предупреждават земеделските стопани да бъдат внимателни с коя фирма ще подпишат договори за изкупуване на тютюна тази година, защото представители на гръцката, която втора година бави плащанията, вече обикалят Гоцеделчевския регион.