Не само синът, но и майката на заместник-министъра на здравеопазването д-р Матей Матеев имат дялове във фирма, през която са минавали парите на пациенти за трансплантации на стволови клетки, които са били правени в болница “Св. Иван Рилски”. Това пише в. “Труд”.
Майката на Матеев – Елена Стоянова на 82 години, притежава 20 процента от дяловете на център “Фокус -5”. По неговата сметка болните са превеждали суми от 2000 до 3900 лева, за да им бъдат направени присаждания, без никъде в света да е бил доказан техния ефект. Става дума все за тежко болни хора, някои от които парализирани от кръста надолу, други с генетични заболявания. Според специалисти абсурдно е последните да бъдат подлагани на трансплантиране на собствените им стволови клетки, защото те носят същия болестотворен ген. Някои от болните са плащали на фирмата на родата на заместник-министъра и по 7000 лв., защото са им правени и по две присаждания без да има какъвто и да е ефект.
Синът на д-р Матей Матеев – Атанас, който е само на 21 години, пък е собственик на дялове във фирма “Просел”, която е работила чрез центъра “Фокус -5”.

До 7 август трябва да приключи проверката по скандалните присаждания в “Св. Иван Рилски”. /БЛИЦ