Застрахователните дружества не бива да се наместват в системата на здравното осигуряване. Това коментираха участниците в кръгла маса на тема „Здравното осигуряване в Европейския съюз: съвременни проекти и проблеми”. Форумът бе организиран от експертния съвет по здравна политика и мениджмънт при Министерство на здравеопазването.
В дискусията участваха представители на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване, директори на болници, представители на академичната общност, информира  zdrave.net. Кръглата маса бе свикана, след като Комисията за финансов надзор публично обяви, че е изработила законопроект за промени в застрахователния кодекс, според които здравноосигурителните фондове трябва да се пререгистрират като застрахователни дружества. Предложението бе направено от зам.-председателя на комисията Ралица Агайн и много напомня предложението, направено преди месеци от д-р Антония Първанова.
Д-р Илко Семерджиев, представител на Асоциацията на доброволните здравноосигурителни фондове, коментира, че зад предложението на Ралица Агайн най-вероятно стои именно д-р Първанова. Той го определи като подигравка с Министерството на здравеопазването, с доброволните здравни фондове и с българските граждани. Д-р Семерджиев коментира, че няма нищо общо между застраховането и здравното осигуряване, защото става въпрос за коренно различни механизми на работа. Докато застрахователите натрупват капитал, доброволните фондове разходват 96% от парите, които са получили в здравната система. Освен това застрахователите ходят след събитията, а здравноосигурителните фондове се стремят да предотвратяват заболеваемостта, обясни той.
Подобно бе и мнението на д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на доброволните здравноосигурителни фондове. Тя коментира, че предложението е опит да се отстранят доброволните здравни фондове от пазара, като на тяхно място се вкарат големите застрахователни дружества.
„Мотивът на Комисията за финансов надзор е, че така иска Европейската комисия и че България не спазва европейските директиви. Това обаче е лъжа”, категорична бе д-р Виткова. Тя обясни, че в нито една от директивите си ЕК не задължава страните-членки да направят от своите доброволни здравни фондове застрахователи.
Думите й бяха подкрепени от представителя на Министерството на здравеопазването д-р Иван Букарев. Той обясни, че МЗ е направило запитване до ЕК за шест различни директиви, отнасящи се за здравното осигуряване. От там са отговорили, че нямат претенции към България в това отношение. С това основният аргумент на Ралица Агайн отпада.
Представителят на академичната общност в Университета за национално и световно стопанство доц. Евгения Делчева коментира, че всеки един студент знае, че има разлика между осигуряване и застраховане. Тя определи предложението на Ралица Агайн като капитална грешка. Според нея не бива да се правят промени в застрахователния кодекс. Необходимо е единствено по-добра регулация на здравноосигурителния пазар и неговото развитие от здравноосигурителни фондове, добави доц. Делчева.
В резултат на всичко казано по време на форума участниците отхвърлиха предложението на Ралица Агайн и Комисията за финансов надзор за промени в застрахователния кодекс. По предложение на председателя на експертния съвет към МЗ проф. Цекомир Воденичаров те приеха декларация, в която апелираха за ефективна реформа на модела на здравно осигуряване. Основен инструмент за реализирането на реформата трябва да бъде създаването втори стълб на здравното осигуряване, чрез развитие на доброволното здравно осигуряване, се казва в декларацията. Според документа предложението на Ралица Агайн следва да бъде оценено като самоцелно, защитаващо корпоративни интереси и неотговарящи на съвременните изисквания за ефективно здравеопазване. Предложението толерира големите застрахователни дружества и поставя в неизгодно положение доброволните здравни фондове, смятат още експертите.
Декларацията ще бъде изпратена до всички отговорни институции. /БЛИЦ