И таз добра: Изяли сме над 8000 тона фалшиво сирене
Произведеното сирене от краве мляко намалява през последните месеци
Произведеното сирене от краве мляко намалява през последните месеци, за сметка на това расте това на сирене с палма, показват данните на Министерството на земеделието и храните за дейността на млекопреработвателните предприятия в България, съобщава "Марица".
За осемте месеца на тази година от мандрите са излезли почти 8 300 тона фалшиво сирене, като най-голямото количество е произведено през юни – над 1300 тона. За сравнение през февруари и март са продадени по 800-900 тона имитиращ продукт.
През миналата година потребителите у нас са изяли 13 586 тона сирене с растителни мазнини. Количеството е приблизително същото като за 2021 г., когато в магазините са продадени 13 939 тона.
Все пак сме далеч от пика в производството на фалшиви сирена - през 2016 г., когато у нас са произведени 16 231 тона имитиращи сирена.
В същото време през юли и август тази година производството на истинско сирене намалява, като от преработвателните предприятия са излезли съответно 6265 и 6180 тона краве сирене.
Почти наполовина през август спада и производството на други сирена, различни от кравето, като овче и козе, показват данните на земеделското министерство, цитирани от Pariteni.bg. Двойно е намаляло и производството на масло – от 110-150 тона през януари-март до 50-60 тона през летните месеци.
Общо в страната ни за осем месеца са преработени близо 500 млн. литра прясно мляко, като 467 млн. литра е кравето, а едва 2,5 млн. литра е биволското мляко. От него са произведени над 43 хил. тона пресни млека и близо 111 хил. тона заквасени млека.
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук