В статия под заглавие "Купонът поприключва", сп. "Икономист" съобщава, че след възходящото развитие през последното десетилетие Източна Европа е заплашена от забавяне на икономиката. Според изданието балонът на недвижимите имоти в България всеки момент ще се пукне.
От над десет години бившите социалистически страни се радват на необикновено (и най-често неочаквано) благосъстояние. Икономическата и политическа стабилност, която за десет от страните донесе и членство в Европейския съюз, увеличи доверието на инвеститорите и намали лихвите при кредитирането. Изобилието на евтина и трудолюбива работна ръка и разгръщането на предприемачески таланти създаде процъфтяващи нови компании. Повечето от държавите отчетоха главозамайващ икономически растеж.
Голямото изключение от светлата картина са балтийските държави Естония и Латвия, които през последните години имат огромен дефицит по текущата си сметка и забавящ се икономически растеж. Сега опасността от сътресения в икономиката е налице. В Латвия, например, продажбите на дребно през юни са намалели с 8,3% спрямо същия период на миналата година, а производството на промишлени стоки - с 6,4%. Строителната индустрия се свива. Инфлацията запазва високото ниво от 17%. В Полша, най-голямата източноевропейска икономика, нещата изглеждат по-добре. Икономическият растеж през първото тримесечие на 2008 г. се е увеличил с 6,1% спрямо същия период на миналата година.

Независимо от тревогите на ЕС за корупцията и организираната престъпност в България и Румъния, най-новите и най-бедни членове на съюза, икономиките им бързо са нараснали с около 7-8% спрямо миналата година. Сега обаче те са изправени пред опасността от тежки икономически сътресения. Балонът на недвижимите имоти в България всеки момент ще се пукне, въпреки че негативните процеси, които ще предизвикат катастрофата, все още не проникват в останалите сектори на икономиката. Засега поне малцина изглеждат притеснени. Двете страни избегнаха тежки санкции от Брюксел (в случая с България не изцяло) и политическото им ръководство изглежда си мисли, че може да се предпази от задаващата се криза като отрича законите на икономическите процеси, пише още "Икономист". /БЛИЦ