Югоизточна Европа ще пострада много по-силно от кризата, отколкото се очакваше досега. България няма да направи изключение, стана ясно от най-новите прогнози на Виенския институт за международни икономически изследвания.
В най-новите си прогнози за Югоизточна Европа експертите на Виенския институт за международни икономически изследвания предвещават доста по-мрачно развитие за българската икономика от очакваното досега – нулев ръст през настоящата година. Проф. Владимир Глигоров от Виенския институт каза за Дойче Веле следното:
Спад на БВП в целия регион
“Очакваме спад в Брутния вътрешен продукт (БВП) на региона. Едно изключение може би ще бъде Албания. България може и да успее да се вмести в рамките на нулев икономически ръст.”
Това ще е драматичен спад в сравнение с досегашното икономическо развитие на България, която през последните десетина години се радваше на годишен ръст до около 8 %. През миналата година растежът е бил шест на сто по данни на Националния статистически институт в София, цитиран от австрийската информационна агенция АПА.
Съдбата на България през тази година ще бъде споделена и от северната й съседка Румъния. Виенският институт за международни икономически изследвания предрича нулев ръст и за румънската икономика.
“Ако икономиката на една страна е нараснала със 7-8% през 2008 г., а сега е нула или минус 1% или 2%, това, разбира се, е огромна промяна – много по-голяма от тази в Европейския съюз, да кажем, чиято стагнираща икономика сега вероятно ще отиде в рецесия. Забавянето на ръста в региона на Югоизточна Европа е, може да се каже, драматично.”
Стагнация през 2010 година
В началото на тази седмица Виенският институт за международни икономически изследвания и Австрийската търговска камара представиха най-новите си виждания за отражението на глобалната финансова криза върху икономиките на страните от Югоизточна Европа. Според експертите настоящата година ще донесе на региона свиване на БВП, а през 2010 г. дори стагнация. Прогнозата за 2011 година е отново за ръст, но само при съответно благоприятно международно икономическо развитие.
Югоизточна Европа може да се пребори с кризата само, ако увеличи експортите си, смята проф. Владимир Глигоров от Виенския институт за международни икономически изследвания:
“Мисля, че целият регион трябва да помисли върху това как да увеличи капацитета на своя износ. Това, смятам, е ключът - просто няма други начини за справяне с кризата.” /БЛИЦ