“Сред потребителите продължават да се регистрират тревожни инфлационни усещания и очаквания, но ние нямаме основание да мислим, че ще има инфлация другата година, защото не се откроява наличие на вътрешен инфлационен натиск от страна на бизнеса за движението на цените до края на 2008 г”. Това каза съпредседателят на Центъра за икономическо развитие Александър Божков. От ЦИР представиха доклад за икономическото състояние на България за месец октомври.

Досегашната динамика на вътрешните цени, както и добрите данни за растежа в аграрния сектор през второто тримесечие, са основание да не очакваме натиск върху инфлацията по линия на хранителните стоки. Повече изненади с въздействие върху пазарната инфлация можем да очакваме по линия на горивата, най-вече поради все така непредсказуемата динамика на международните и респективно вътрешните им цени. В предстоящите месеци са предвидени и вероятни още увеличения на административно контролирани цени. До края на годината можем да очакваме да се натрупа инфлация в диапазон 8-9 на сто.
Световната финансова криза може да се отрази върху България в следващите няколко месеца, тъй като повечето банки у нас са чужда собственост, обясни съпредседателят на центъра Георги Прохаски. “Затова е много важно финансовата и банковата криза да бъде преодоляна час по-скоро и да не засегне по-широк кръг търговски банки, които са свързани с българските банки”, каза Прохаски. По думите му вложителите няма за какво да се притесняват, да се притесняват кредитополучателите, защото трудно ще си намират кредит. Най-голямата котва за финансовата стабилност на България е валутният борд. Това, че нашата страна би могла да се размине с много по-малко щети върху икономиката си, ще се дължи единствено на него и приватизираната и действаща икономика. Трябва да се направи всичко възможно, за да се задържат капиталите и да се привлекат нови, според Прохаски.
Икономистите очакват за цялата 2008 г. по-висок икономически растеж в сравнение с миналогодишния, но през 2009 г. ще има забавяне на икономическия растеж и намаляване на преките чуждестранни инвестиции. Тази година икономическият растеж ще е над 6%. Икономистите са категорични, че страната ни все повече се влияе от световната финансова криза и правителството трябва да положи тройно по-големи усилия от досегашните, за да се справи с финансовата заплаха.
Според икономистите предлагането на жилищни имоти надвишава търсенето в порядъка на един и половина - два пъти. Повишените лихви по кредитите ще продължат да притискат жилищния пазар. Финансирането на покупки на съществуващи имоти ще бъде все по-трудно. При ваканционните имоти предлагането многократно надвишава търсенето, налице е стагнация в сегмента и инвестицията в така наречения „втори дом” се очертава като най-рискова. Продължава тенденцията за развитие на търговски центрове не само в големите, но и в малките градове на страната. Цените на търговските площи засега остават стабилни.
Десислава Вангелова, БЛИЦ