Чуждите инвестиции, с които доскоро балансирахме дефицита по текущата сметка, значително ще намалеят. Това заяви съпредседателят на Центъра за икономическо развитие Александър Божков. По думите му в най-добрия случай понижението ще бъде наполовина.

Според съпредседателя на ЦИР Георги Прохаски, ако кризата отслабне чуждите инвестиции ще са в рамките на около 5 млрд. евро, имайки предвид, че през 2008 г. са били 6 млрд. лв. По думите му през 2009 година голяма част от инвестициите ще бъдат продължение на проекти, започнати още през 2007 година, така че няма как да бъдат спрени тези проекти. Ако кризата се задълбочи обаче, ще бъде усетен рязък спад на инвестициите през 2010 г., тъй като нови средства няма да влязат.
Според Божков нашата страна не е никак привлекателна за инвеститорите и това показват всички международни индекси. „Когато парите намалеят, едва ли някой ще се сети за нас”, каза той. Според него държавата трябва да създаде изключително атрактивна среда за чуждите инвеститори, за да дойдат в България. А това става чрез изпълнение на договореното, стабилна съдебна система, намаляване на броя на регулаторните режими и т.н.
Газовата криза уби цялата инерция от 2008 г., смятат експертите от ЦИР. Щетите, които нанесоха липсата на природен газ и спряното производство, са много по-дълбоки и няма да могат да бъдат просто компенсирани. Компаниите не изпълниха договорните си отношения с партньорите, много от които са чуждестранни. А това може да стане причина и за прекратяване на договори.
Според Прохаски, инфлацията у нас не е толкова страшна, колкото дефлацията. Той се аргументира с това, че от дефлацията ще загубят най-много предприятията, докато за потребителите това е добре. “Няколко месеца с отрицателен ръст на цените ще се окажат проблем за компаниите, които са планирали някакви инвестиции”, посочи той. От ЦИР очакват ръст на цените с около 4 на сто.
От ЦИР прогнозират ръст на БВП през 2008 г. 6,5%. За 2009 г. ръстът може да достигне и до 4%, но само ако ситуацията не се влоши допълнително и икономиката се пригоди към новите условия. "Голямата неизвестна е промишлеността", смята Прохаски. Част от предприятията в момента работят активно, дори и тези, които свиха производството, сега го възстановяват.
Помолен да коментира идеята на американския икономист Нуриел Рубини, който на форума “Русия 2009” заяви, че поради влошаващата се икономическа ситуация балтийските страни и България ще бъдат принудени да отслабят контрола върху националните си валути и при извънредни нива на основни показатели е невъзможно да се поддържа фиксиран курс на националните валути, Божков заяви, че у нас няма какво да девалвира, при положение, че българския лев не съществува. “Все пак половината от кредитите на българските фирми са в евро”, каза Божков.
Десислава Вангелова, БЛИЦ