Истинските заплати, които работещите у нас получават, са два, а понякога и три пъти по-големи от официално обявените. Това показва последното септемврийско проучване на сайта аза работа и онлайн подбор на персонал BestJobs.bg, цитирано в “Труд”.
За 1500 евро месечно – отлична заплата за нашите стандарти, се подписват мениджърите в инженерния бранш и търговските директори. Водещи в класацията са шефовете на отделите за маркетинг. Те удрят всички останали позиции с доход 3300 евро месечно.
На другия полюс са учителите, чиито възнаграждения се движат между 150 и 300 евро. На по-голяма сума се радват преподавателите в различни школи и курсове.
Офис асистентите взимат средно 366 евро, но тези в столицата стигат до 1500 евро. Специалистите в търговията се разписват за 1150 евро, а експертите в отдел “Логистика” – за 800 евро.
Според BestJobs.bg счетоводителите в България са със средно заплащане 321 евро, а програмистите получават между 500 и 2000 евро месечно, като парите им зависят от уменията и възможностите на фирмата, която ги е наела.
Добре се котират на пазара и продавач-консултантите. На най-добри пари се радват тези във Варна – 450 евро, за разлика от колегите им в Монтана – 260 евро, и в Русе – 170 евро.
От изследването личи, че най-добре платени са търговските представители в Пловдив – 1100 евро. /БЛИЦ