От технологичен режим на работа тази нощ е изведена първа доменна пещ на металургичния комбинат “Кремиковци”. Това обявиха синдикатите по БНТ тази сутрин.
Те увериха, че са спазени всички изисквания и измерванията на РИОСВ – София са показали, че няма замърсяване в следствие на процеса.
Това се прави, когато няма въглища и кокс за нуждите на работата на пещта, обясни Васил Яначков, който е председател на синдикалната организация на КНСБ в комбината. Според него, когато бъдат доставени нужните суровини, първа доменна пещ отново може да бъде пусната в режим на експлоатация. Страшното е, ако се наложи да бъде спряна трета доменна пещ, защото тя не може да бъде пусната след това, дори и да бъде осигурено гориво, коментира Людмил Павлов от КТ “Подкрепа”.
Яначков посочи, че снощи е станал скандал на среща между синдикати и ръководството на “Кремиковци”. Причината е несъгласието на синдикатите с крайни решения, като това за спирането на първа доменна пещ. Според него ръководството не е направило всичко възможно, за да се обезпечи комбината със суровини. Държавата би могла да се намеси, за да се осигурят въглища, а не да стои и да гледа сеир, възмути се Яначков. /БЛИЦ