Ресторантьорите разговаряха с ГЕРБ в търсене на решение за бранша  стана ясно на извънреден брифинг. Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че ДДС-то ще бъде намалено на 9%

"Част от нашия сектор не работи. От месеци изготвяме проекти и ги представяме на правителството и намаляването на ДДС за доставка на храна по домовете. Днес представихме крайните становища и се надяваме да бъдат одобрени от правителството", коментира Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България.

Фандъкова с горещи новини какво още се готви за заведенията в София заради К-19

аниела Дариткова заяви, че има политическо решение и добави, че ДДС-то ще бъде намалено на 9%. Изчисленията показали, че по-ниската ставка ще струва на хазната около 15 млн. лв.

"В следващите седмици смятаме, че поправката ще бъде гласувана и подкрепена в пленарна зала", уточни тя и добави, че решението е до края на 2021 г., както и за другата намалена ставка за ресторантьорския бранш. 

"Фирмите, които извършват посредническата услуга, ще продължат да работят на същия принцип. Комисионната, която фактурират към ресторантите, ще си остане на 20%. Когато е само каране, автомобил или разнос, това не е ресторантьорска услуга и ДДС ще остане на 20%", каза Алибегов. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!