Първо, за да имаме икономика, трябва да имаме здрави хора, които да работят. Здравето е най-важно от всичко и мерките са правилни. В момента трябва да имаме обединение на нацията.

Това каза в предаването "Панорама" по БНТ икономическият министър Емил Караниколов, който коментира темата какви мерки взима държавата, за да не допусне срив и криза в икономиката.


"Нещото, което може да счупи всичко, не само икономиката, е злобата и омразата. Ще дам пример. На 13 март се взе решение за въвеждане на извънредно положение с пълно единодушие в парламента.

Тогава всички се разбрахме, че ще работим по теми икономика, банки, инвестиции и ще проведем обща среща. Всички партии определиха хора за преговорите.

По този начин трябваше да покажем, че и политиците можем да се обединим. За съжаление малко преди срещата да започне представителите на БСП казаха, че не могат да присъстват. Ние проведохме срещата и обсъдихме темите. Малко след това чухме, че БСП са излезли с техни предложения.

Ясно е, че всички имаме различни предложения, но трябваше да постигнем консенсус и да ги обединим в едно общо предложение. Днес депутатите от БСП излизаха на трибуната и говориха неща, които бяха обсъдени на тази среща.

Днес парламентът цял ден се занимава с неща, които можехме да изчистим на тази среща и да покажем, че всички заедно можем да работим и да се обединим. За съжаление това не се случи", разкри Караниколов. 

"Основната ни идея е да запазим работата на хората. Икономиката ни през последните три години се развиваше само нагоре. Мерки се взимат. Вчера БНБ излезе с пакет от мерки за близо 10 млрд. лева за бизнеса.

В момента най-страдат хотелиерите и ресторантьорите. Българската банка за развитие също ще отпусне 500 млн. лева. По различни европейски фондове също ще дойдат средства, защото ЕК разреши от европарите да могат да се възползват хотелиери и ресторантьори.

Основното е да запазим здравната система. Трябва да имаме и готов бюджет, както и готова социална политика, защото ако има много уволнени хора, държавата трябва да бъде готова да им помогне", категоричен бе министърът на икономиката. 

"Никоя държава не се оказа подготвена за тази криза с маските, шлемовете и защитните облекла. За мен България реагира доста бързо. Виждате, че вече се шият костюми, маски. Автомобилният клъстър е в готовност и вече разработва предпазни очила.

В Иралндия определни фабрики спират да произвеждат уиски и започват да произвеждат дезинфектант. В Италия знаете ли колко маски им трябват дневно? 90 млн. Техният най-голям завод прозивежда по 1 млн. маски дневно.

Днес проведох среща с учени. На тази среща станал ясно, че вече са тествани филтри с активен въглен от костилки на кайсия, които не пропускат вируси с големина подобна на коронавирусите.

Филтърът може да се ползва за маски за употреба многократно, като се стерилизира под пара, за да бъде използван отново. Това трябва да го знаят всички българи", завърши Караниколов
.