Мексиканският милиардер Карлос Слим смята, че хората трябва да работят три дни в седмицата. "Днес хората живеят по-дълго, по-здрави са, не са претоварени от тежка физическа работа. Днешната цивилизация търси повече знания, повече изкуство и по-малко физическа подготвеност. Мисля, че хората трябва да се пенсионират по-късно и да работят три дни в седмицата", сподели той пред телевизия „Блумбърг“.
Идеята на Слим не е продиктувана от чист алтруизъм, той се ръководи от делова логика. Според него радикалното съкращаване на работната седмица ще доведе до отварянето на нови работни места и ще осигури по-голяма динамика на бизнеса. Ако хората бъдат свободни 4 дни в седмицата, това не само ще повиши качеството на живота им, но ще доведе и до по-голям растеж на туризма, развлекателната индустрия, културата, спорта и образованието.
 
Преди няколко години собственикът на мексиканската телекомуникационна компания бе обявяван от списание „Форбс“ на два пъти за най-богатия човек на планетата, а днес е на седмо място с имане за 49,1 млрд долара. Според него обществото ще спечели от по-късното пенсиониране, защото ще заделя по-малко пари за пенсионерите.
 
76-годишният Слим обаче не смята да излиза в пенсия. Идеята за тридневна работна седмица не е само на Карлос Слим. Преди няколко дни британските медии огласиха резултатите от изследване, според което работниците са продуктивни само три дни в седмицата, а когато е жега и задушно два и половина дни.
 
Източник: БГНЕС