Световната икономическа криза удари първо по българите, взели бързи кредити, за да си напазаруват битова техника, обзавеждане, автомобили и др. От август-септември миналата година рязко е скочил броят на съдебните дела срещу длъжници, които не си погасяват вноските по такива заеми. На ден само в Софийския районен съд (СРС) се завеждат по 200-300 дела от фирми като "Ти Би Ай Кредит", "Кредибул" и др, съобщава в. "Сега".
През последните месеци са се активизирали и компании за комунални услуги като ЧЕЗ и "Топлофикация", които също си търсят неиздължените суми.

Над 18 200 са заведените производства през миналата година само в едното отделение на СРС, показва годишният отчет на съда. За другото отделение няма обобщени данни, но цифрата не е по-малка.

Новият Граждански процесуален кодекс (ГПК) позволява гражданите и фирмите, които имат безспорни дължими вземания до 25 хил. лв., да търсят бърза намеса на съда. Районният съд може да издаде заповед за незабавно изпълнение, т.е. за плащане на парите или връщане на вещите, която не може да се обжалва. ГПК позволява заявлението да се подаде както по адреса на кредитора, така и по този на длъжника. Тъй като повечето кредитори със седалище в София предпочитат да водят делата си в столицата, а не на местата, откъдето са възползвалите се от парите им, районните съдии в София са засипани от такива дела. Затова председателят на СРС Красимир Влахов настоява за промяна в ГПК, която да "закотви" този тип производства според адреса на длъжника.

През миналата година столичните магистрати са образували 18 821 нови наказателни дела и 43 623 - граждански. Това означава, че на всеки наказателен съдия са се падали по 438 дела, а на всеки граждански - по 704. "Това са убийствени цифри", коментира Влахов. Освен това районните съдии работят при изключително мизерни битови условия, а в близките години този проблем едва ли ще бъде решен.

Миналата година наказателните съдии са върнали на прокуратурата 14.8% от внесените обвинителни актове. Средният процент за страната е около 10%. Има съдии, които са върнали по 97 дела. Шефът на Наказателното отделение Георги Ушев обясни, че основната причина са пропуски на разследващите и прокурорите. Но призна, че има и съдии, които се възползват от формални основания.

С встъпването си в длъжност миналия ноември новият шеф на службата по вписванията на СРС Илиана Дикова открила, че от 1988 г. не е правена инвентаризация на делата с депозирани саморъчни завещания. Съхранението им е изключително важно, тъй като те се депозират само в един екземпляр, който по никакъв начин не може да се възстанови, ако изчезне. От писма на полицейски и следствени органи за извършване на справки по завещанията, както и от искания за копия с цел експертизи става ясно, че има липсващи документи./БЛИЦ