Пазарът на недвижимите имоти в Благоевград поддържа устойчиви нива. През изминалата 2018 г. в Агенцията по вписванията са регистрирани 1569 продажби и 443 дарения. В сравнение с предишната 2017 г. има лек спад на продажбите с 88 броя и повишаване на даренията с 66 броя, но като цяло имотните сделки вървят, съобщава struma.bg

Половината от тях през изтеклата година – 798 броя, са сключени чрез ипотеки. Причината са  ниските лихви на ипотечните кредити, поясниха брокери. Интересът към новото строителство продължава да е насочен основно към двустайните жилища. В момента има търсене на двустайни апартаменти и гарсониери, които в широкия център вървят между 25 000-35 000 евро, когато са напълно обзаведени.

Интерес има и към имоти в санирани блокове в кварталите, едно жилище от 65 кв.м в тях се продава за 65 000 лв. Има разлика в цените от това дали купуваш в идеалния център, или топцентъра, както и дали жилището е до ключ, на мазилка и замазка. Луксозно жилище с пълно обзавеждане, климатизирано и газифицирано в топцентъра се продава между 900-1000 евро на кв.м.  

Цената на ново жилище пада на 650-700 евро, ако не е обзаведено, но има дограма, ламинат и вътрешни врати. Жилищата в района срещу Трето основно училище, придобил  популярност като „Китайския квартал“ заради нагъчканите една до друга кооперации, вървят между 550-600 евро на кв.м на замазка. Там водещ е критерият, че мястото е ключово – намира се на 5 минути от всички важни институции – поликлиника, община, полиция, съд и др. 
Жилищата в новостроящата се сграда при бившия комплекс  „Кончето“ също няма да паднат под 700 евро.  

„Има постоянно търсене на малки жилища с цел инвестиция, отдаване под наем на студенти, и на тристайни жилища, които са за семейства”, отбелязва брокерът Ирена Точева.