Минимални цени за нощувка в хотелите според звездите на сградата да бъдат определени от бранша. Това предлага изпълнителният директор на "Балкантурист" Нели Сандалска. Ако се въведат минималните прагове според категориите, ще се спрат нелоялната конкуренция и хаосът в бранша, категорична е дамата, пише "Стандарт".
Собствениците, които искат да предлагат услуга на по-ниски цени от договорените, ще могат да си свалят звездите, обясни Сандалска. През миналото лято заради липсата на правила и презастрояването по морските курорти, довело до бясно съперничество за туристи, стаи в пика на сезона се предлагаха за по 5-8 евро.

За тези пари хотелиерът не може да покрие престоя на туриста, да го нахрани, да му изпере чаршафите и да му предложи добро обслужване. Дъмпингът води до нереалистични очаквания от страна на почиващите, подронва авторитета ни като дестинация и превръща туризма ни в евтин продукт, възмущават се от бранша.

Подобни минимални цени са въведени в Австрия след тримесечни дебати за размера им в бранша, обясни шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин. Според него идеята е чудесна и минималните цени трябва да се определят по региони. Не може да сравняваш 4 звезди в центъра на София и в полите на Витоша, нито 5 звезди на първа линия на морето и същата категория далеч от плажа, аргументира се Рагин.

Минималните цени наистина ще доведат до ред в бранша, но договарянето им ще стане трудно, коментира Арбен Караджа, собственик на СПА хотел "Медите" в Сандански./БЛИЦ