През януари хранителните продукти и безалкохолните напитки са се увеличили с 1,9 процента спрямо декември миналата година. Това показват данни на Националния статистически институт.
0,8 на сто е инфлацията за януари. Според изнесените данни инфлацията на годишна база е 7,1 на сто.
Поскъпването при алкохолните напитки и тютюневите изделия е с 0,2 на сто. Нарастване на цените е регистрирано и при жилища, вода, електроенергия, газ и други горива – с 1,2 на сто.
През януари най-много са се увеличили цените при зеленчуците - с 15,6 на сто. Рибата и рибните продукти са се продавали с 1,6 процента по-скъпо от предходния месец, а каймата, яйцата и маргаринът са поскъпнали съответно с 0,2, 1,4 и 1, 3 на сто.
През януари обаче са поевтинели облеклата и обувките - с 1, 5 на сто, а цената на транспорта е намаляла с 2,4 процента.
При хранителните продукти най-много са поевтинели растителните масла – с 7,5 процента. С 3 на сто се понижава цената на брашното и другите зърнени продукти, а при цената на ориза е паднала с 1,6 на сто. Леко понижение се наблюдава при цените на сиренето и киселите млека.
В групите на нехранителните стоки и услугите през януари най-много са се повишили цените на топлоенергията - с 16,8 на сто. Дизеловото гориво е надолу с 7,1 процента, бензин А95Н е поскъпнал с 2,9 процента. /БЛИЦ