По данни на Hang Seng спадащите цени на акциите на китайските технологични компании са довели до срив на борсата в Хонконг, който от месеци се бунтува срещу политиката на Пекин.

Основният индекс Hang Seng спадна с повече от пет процента, но след това възстанови част от спада си. В резултат на това загубите в края на търговската сесия бяха ограничени до 4,22%. През последните два дни спадът е осем процента.

Основната причина за спада беше разпродажбата на акции на големи китайски технологични компании, търгувани на Hang Seng, включително телекомуникационната корпорация Tencent, както и Alibaba Group. Първият спадна с 8,98% за двата дни, а вторият - с 6,35 процента.

Продажбата идва на фона на обявяването на нови изисквания за китайските услуги за доставка на храна. Сега те ще бъдат задължени да гарантират, че служителите получават поне минималната работна заплата в даден регион. Очаква се да бъдат засегнати Meituan и Ele.me, част от Alibaba Group.

Борсата в Хонконг традиционно се използва от китайски компании, насочени към западната аудитория, тъй като им позволява да листват акции при по-малко регулаторни изисквания и да привличат по-широк кръг чуждестранни инвеститори.

Въпреки това напоследък борсата усеща затягането на политиките на Пекин във финансовия сектор (по-специално процедурите за първично публично предлагане), включително след месеци на протести на жители на Хонконг срещу китайския закон за екстрадиция. Той беше отхвърлен, но протестите доведоха до приемането на още по-строг закон за националната сигурност.

Превод и редакция: БЛИЦ