Китай преживява „златен век“ за природния газ, което ще го направи потребител номер едно в света на тази суровина през периода 2040 и 2050 година, пише Bloomberg, позовавайки се на анализи на Sanford C. Bernstein & Co.
Страната се готви да изпревари САЩ, които в момента са най-големия потребител на природен газ, а също и всичките други страни през идните две десетилетия, се отбелязва в доклад на Bernstein от 17 октомври. 

Китай бе основен двигател на ръста на световното търсене на петрол в течение на по-голямата част от последните 20 години.   Бумът в търсенето на газа подчертава намерението на властите в Китай да намалят потреблението на по-мръсните видове гориво, като петрол и въглища, в опита си да изчистят въздуха в градовете, страдащи от прекомерно замърсяване с газове. По данни на правителството, търсенето на природен газ през периода януари-август се е покачило с 18% спрямо миналата година. 

Потреблението, вероятно, ще продължи да расте през идните няколко години и ще достигне 300 милиарда кубични метра газ през 2020 година спрямо 206 милиарда миналата година. Според прогнозите търсенето може да нарасне до около 600 милиарда кубични метра към 2040 година, а след това ще надмине това в САЩ през периода 2040 и 2050 година. Това ще направи Китай най-големият потребител на природен газ в света.    

Превод и редакция: БЛИЦ