Китайци ще пушат родни цигари. Износ за Поднебесната империя планират новите собственици на цигарената фабрика в Пловдив - "Сигма консултинг". Водят се преговори за експорт и за държави от Близкия и Далечния изток, както и с търговци от страна в Евросъюза, съобщава Стандарт.
Догодина под тепетата ще бъдат пуснати поне още 2 собствени марки. Ако продажбите вървят по план, ще бъде построена и нова площадка на фабриката, обяви изп. директор Златомира Драганска. Тя представи вчера две нови марки на фабриката - King и Merilyn. Те са първите, които дружеството изкарва на пазара след приватизацията през юли. Предлагат се на цени съответно 2,40 лв. и 2,60 лв.
За старта на фабриката и разработката на марките са вложени към 50 млн. лв., а от произведените до края на годината количества папироси в хазната ще бъдат внесени 35 млн. лв. акциз и ДДС, каза Драганска. Вече са назначени на работа 260 души, а преди раздържавяването на фабриката бяха освободени всичките 300 работещи.

Целта на новите собственици е до края на 2009 г. пловдивската фабрика да заеме 10% пазарен дял и да бъде на второ място по продажби след държавния "Булгартабак"./БЛИЦ