Депутатите от парламентарната комисия по борба с корупцията мислеха върху варианта защо Столичен общински съвет (СОС) продължава да оказва чадър над концесионера “Софийска вода” и ако трябва това да приключи, то как може да бъде разтрогнат договора с концесионера.

По думите на съветника от листата на БСП в СОС Петър Курумбашев “Софийска вода” ограбва хората, като качва цената на водата и в същото време намалява качеството й. Според него, заради неизпълнение на инвестиционния си план може да бъде разтрогнат договора.

По думите на Минчо Христов, член на Комисията, в договора за концесия било записано, че до 2006 г. загубите на дружеството трябва да не са повече от 60%, а сега те били даже над този процент. Обаче договорът със “Софийска вода” не можел да бъде развален, заради консцедента (СОС), а не заради концесионера (“Софийска вода”). Това бил отговорил председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов на въпроса защо не се развали този договор. По думите на Христов и СОС, и ДКЕВР защитават “Софийска вода”, която не си била изпълнила ангажиментите и й правят "чадър".

Ако днес СОС реши да прекрати договора обаче, то концесионерът ще продължи да работи още една година, стана още ясно. В цената на водата влизат и загубите на дружеството, които са 25 на сто. Другите 75% се поемат от междинните дружества. В цената влизат и инвестициите, които ще оскъпят водата с 0,2 ст.
Услугата
В случай, че концесионерът не изпълни бизнес плана си, който прие за 5-годишен срок до 2013 г., то няма да има последващо увеличение на водата, а даже може да има и намаление. По думите на председателя на Националния комитет за подобряване на водоснабдяването инж. Ганчо Хитров загубите на предприятието можели да бъдат намалени по два начина – пасивен и активен. При пасивния се намалява налягането във водопроводите, а активният зависел изцяло от инвестиции. Ако продължава тенденцията на инвестиции в сектора в размер на 10 – 20 млн. лв., то след 2 години “Софийска вода” ще има загуби в размер на 80%. Те трябва да се намалят до 39%, според бизнес плана на компанията до 2013 г.
Основният въпрос, на който отговор не може да се даде, е защо тези, които купуват водата за 2-3 ст., я продават на софиянци за 1,40 лв. кубика, смята Минчо Христов.
Той даде пример, че през 1969 г. потреблението е било 1,59 млрд., а през 2008 г. е било 34 млн. кубика, което значи, че с три пъти повече се потребявало вода в България тогава.
Десислава Вангелова, БЛИЦ