Министрите на енергетиката на страните от Евросъюза предложиха да бъдат увеличени средствата за част от енергийните проекти, финансирани от Брюксел.
Сред тях е свързването на газопреносната система на България и Гърция. Според министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров страната ни има шанс да получи европейско финансиране и за изграждането на връзка с Румъния.
Двойно повече пари – 40 млн. евро, вместо първоначално предвидените 20 млн., може да бъдат отпуснати на България и Гърция, за да свържат газопреносните си системи. Според министър Петър Димитров обаче това все още не е достатъчно, защото е по-малко от половината от стойността на проекта. Други 10 млн. можем да получим заедно с Румъния, също за свързване на газопреносните системи. Енергийните министри увеличиха от 20 на 80 млн. евро и сумата за превръщане на съществуващи газови трасета в двупосочни, като България ще очаква финансиране и по тази линия.
Същевременно заложените за газопровода „Набуко” 250 млн. евро бяха намалени на 200. Това според министър Димитров не е добра новина.
Този пореден проект за разпределение на парите за повишаване на енергийната сигурност в ЕС не е окончателен. Той ще се обсъжда и от външните министри, и от държавните и правителствени ръководители, така че не са изключени и нови промени.
Междувременно днес енергийните министри не са обсъждали доколко вероятно е да има повторение на газовата криза. Според Петър Димитров обаче това е още една причина да се работи за рестартиране на реактори на АЕЦ „Козлодуй”. България обаче все още не е внесла такова искане в ЕК, защото иска да подготви възможно най-добре аргументите си, съобщи министърът. Информацията е на БНР. /БЛИЦ