Газовото находище "Блок Враца 1-25 Запад" може да съдържа не по-малко от 7,4 милиарда кубически метра газ, което е достатъчно да отговори на нуждите на България за период от две години при настоящото потребление. Това съобщи Ангел Семерджиев, мениджър за страната ни на компанията, която получи лиценз за проучване и добив и председател на Комисията за енергийно и водно регулиране до 2013 г.

Количеството газ се равнява приблизително на намереното в "Чирен", което вече е изчерпано и днес се използва за хранилище, посочи още той, цитиран от Money.bg.

Двете се намират и в сравнителна близост - в регион, за който се знае, че има доказани резервоари - оценките са, че има 7 обекта с възможен ресурс.

"Блок Враца 1-25 Запад" е най-големият блок на сушата в Европейския съюз, за който е издаден лиценз, посочи още Семерджиев.

Американската SPM ще вложи в проучванията 7,4 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата бонус в размер на 210 хил. евро без ДДС при подписване на договора за търсене и проучване в площта, разположена на територията на Северозападна България. Срокът за проучването е 5 години, а концесицята за добив е 35 години с възможност за увеличаване от още 15 години.

SPM, която регистира компания в България през август, ще търси финансиране за дейностите чрез капиталовите пазари.

Семерджиев посочи, че все още не са уточнени всички параметри по първоначалното публично предлагане.

Обсъжда се листване на борси в Австралия, САЩ или България. Очакването е това да се случи до една година.

Не е уточнена и крайната сума, която ще бъде търсена от пазарите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!