Спряна е доставката на суровини в “Кремиковци”, което може да доведе до авария. Това заяви председателят на Федерация “Металици” към КНСБ Васил Яначков. В момента тече и процес на спиране на доменна пещ. “Изпратили сме вече писмо на министър-председателя и на “Ворскла стийл” за това, че може да настъпи аварийна ситуация в комбината”, каза още Яначков. По неговите думи “Булгаргаз” е намалила подаването на газ към комбината.

Освен това, “Булгаргаз” има намерение да понижи доставката си и с още 20 на сто, което ще бъде фатално за “Кремиковци”. “Дано не стане само някакъв взрив”, каза още Яначков.
С 40% са паднали цените на металите. Яначков посочи още, че от „Кремиковци” са били изнесени 5 000 тона скрап, които са продадени на безценица. Яначков добави, че всички изходи за изнасяне на продукция са вече блокирани. Ако „Ворскла Стийл” не си плати таксата за ишлеме, „Кремиковци” ще продаде само готовата продукция и няма да допусне тя да бъде изнесена. После ще продаде тази продукция и така ще може да даде неизплатените от три месеца заплати на работниците. “Но това не може да стане без съгласието на украинската компания, тъй като договорът й с комбината е още действащ”, каза Яначков.
Той каза още, че всички експортни изходи са блокирани. "Ворскла" няма потенциал да обезпечи „Кремиковци” със суровини. „Няма нито един месец, в който компанията да е изпълнила договора си за ишлеме. Тя изпълнява едва половината от ангажиментите си по този договор”, заяви Яначков. Той посочи, че много спешно трябва да се обезпечи достатъчно количество въглища, което да поддържа комбината. Яначков каза още, че вече е изпратено уведомително писмо за ситуацията в „Кремиковци” от ръководството на комбината до министъра на икономиката и енергетиката, министъра на извънредните ситуации и министъра на вътрешните работи и до всички кредитори. Вариантите за “Кремиковци” са или да се продадат всички активи на комбината на търг, или да се капитализира дълга му. 
Десислава Вангелова, БЛИЦ