Златото и петролните фючърси вече не са изход, твърди Анди Пик, 49 годишен баща в Атланта, който наскоро инвестира парите си в ликвидни активи - 400 бутилки шампанско за общо 120 000 долара, съобщава Wall Street Journal. Според него това е сделка, която бие по сигурност прогнозите за месечните финансови отчети на Merrill Lynch и най-лошото, което може да се случи, е просто да му се наложи да изпие инвестицията си.
Когато пазарите се сриват и инвеститорът няма никаква сигурност по отношение на вложенията си в акции, а цените на индустриалните суровини падат под натиска на забавящата се глобална икономика и намаляващото потребление. Във време, когато разтърсваната от кризата банкова система отчаяно търси ресурси, за да гарантира ликвидността си, къде човек може да вложи парите си?
Все повече инвеститори се насочват към пазарите на продукти, свързани с модната индустрия - като вълната от алапака, получена от животни от рода на ламата, живеещи в региона около Перу, отбелязват от money.bg. В чист вид се използва много рядко, защото е доста скъпа, като и вълната от лама викуня, която е много здрава и с отлични изолационни качества. Тази мека и фина вълна е най-скъпото натурално влакно в света.
Инвеститорите се пренасочват от несигурните активи към реалните продукти с много висока цена, които ще останат скъпи, независимо какво се случва на капиталовите пазари и колко струва литър бензин./БЛИЦ