Световната финансова криза няма да подмине и туристическия сектор. Това заяви председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова. По нейни думи на последната среща на туристическите министри в Бордо е станало ясно, че все по-рядко ще има кредитиране на туристически обекти, поради факта, че точно този тип дейност, каквато е туристическата, се нуждае от сериозни инвестиции и кредитирането в построяването на нови хотелски комплекси ще бъде ограничено, отколкото стимулирано.

За първи път от началото на годината се забелязва едно положително търговско салдо в областта на туризма, заяви Крушкова. 15% повече чуждестранни туристи са посетили България, които са внесли в страната ни 1,453 млрд. евро. Това прави финансов ръст от 12,1%. Всички данни са на Националния статистически институт.
4 332 859 чуждестранни граждани са дошли в нашата страна без да се броят транзитно преминалите. Освен това 3 956 438 са българите, които са излезли от страната ни. Това прави ръст от 37,9%. “Погледнато от гледна точка на платежния баланс на страната, приходите от чуждестранни туристи спрямо разходи има един плюс от 542 млн. евро”, каза още Крушкова. Чужденците са донесли в нашата страна 542 млн. евро повече спрямо парите, които ние сме изнесли в чужбина.
Все още основният генериращ пазар е Евросъюза с ръст от 15,8%, което следва да ни покаже къде точно трябва да бъдат насочени нашите усилия.
Най-големият брой туристи, които са дошли към България, са от северната ни съседка – 33,7%. От Гърция ръстът наброява 5,1%, Германия – 13,2%, Русия – 19,5%, Сърбия – 32,1%, Македония – 57,4%, Украйна – 20,3%, Чехия – 26%, Унгария – 16,7%.
За Сърбия миналата година беше почти нулева, защото много малко туристи дойдоха. Сега от Сърбия дойдоха 145 хил. граждани, а от Македония - 141 хиляди.
Българите най-често са почивали в Гърция, сочат още данните на НСИ. Това са 1 172 449 туристи с ръст от 117,2%. Турция бележи почти нищожно увеличение от 1,8%, което означава, че запазваме нивото на пътуване от миналата година, в Египет ръстът е 79%. Към края на годината ще имаме съвсем малко увеличение на туристическия поток, а към Нова година ще има пак голям ръст на пътуванията зад граница и у нас.

Анелия Крушкова присъства на учредяването на Софийски туристически район. Това се прави съгласно концепцията на ДАТ за туристическо райониране на страната, с оглед оптимално рекламиране България като туристическа дестинация. За тази цел вече се събират такси от хотелите в размер на 1 лев от всяка нощувка, каза председателят на Софийски туристически район Витан Иванов. Идеята е за в бъдеще от петзвездните хотели организацията да събира по един лев за нощувка, а от четири звездните по 50 ст. Идеята е още събраните пари да отиват в Общината като тя ще реши каква част от тях да бъде реинвестирана на реклама на столицата. ДАТ е разделила вече страната на осем района – Софийски, Рило - Пирински, Родопски, Тракия, Черноморски, Старо – планински, Стари столици и Дунавски. По думите на Анелия Крушкова вече се забелязва и окрупняване на Черноморския район. Идеята е вече да няма разделение на Северно и Южно Черноморие. Всички, които искат да членуват в Софийски туристически район трябва да заплатят членски внос в размер на 300 лева. Няма да плащат само държавните институции, като читалища, театри, училища и т.н., каза още Иванов.  
Десислава Вангелова, БЛИЦ