Поредицата от скандали, избухнала във Великобритания заради експлоатацията на българи в английски и шотландски ферми, накара София и Лондон да сключат споразумение за контрол при спазването на трудовото законодателство.
Кореспондентът на Дойче Веле Андрей Владов разговаря с Пол Уайтхаус, председател на британската агенция, която лицензира фирмите, наемащи чуждестранни работници на Острова.
Gangmasters Licencing Authority (GLA) e не само службата, която издава разрешения на британските компании да използват труд от чужбина. Тя е и мястото, където трябва да се оплачете, ако не сте британски гражданин и смятате, че трудовите ви права са нарушени. Законите в Обединеното кралство са едни и същи, независимо дали сте поданик на Нейно Величество или не.
Великобритания е сред страните от ЕС, които още не са отворили напълно трудовия си пазар за българи и румънци. Нискоквалифицираните работници от двете държави могат да се трудят само в селското стопанство и хранителната промишленост. Но това съвсем не означава, че техните права не са защитени, каза пред Дойче Веле председателят на GLA Пол Уайтхаус. В края на януари неговата агенция сключи споразумение за сътрудничество с Главна инспекция по труда в София.
Мерки срещу измамите
„В Обединеното кралство сме решени да направим всичко, за да предотвратим хората от България да бъдат лъгани. Често те са изпращани тук, без да имат право да работят. Освен това, когато пристигнат във Великобритания, могат да не получат справедливо заплащане, което на практика е равносилно на принудителен труд. Споразумението за сътрудничество с българската страна ни позволява по-добре да се справяме с хора, които нарушават законите във Великобритания и дава възможност на инспекцията по труда в България също успешно да преследва онези, които мамят работниците, преди те да дойдат тук”, казва Пол Уайтхаус.
Споразумението между GLA и Главна инспекция по труда е първото, което британската агенция за контрол на трудовото законодателство сключва със сродна агенция от друга страна. Нуждата от по-тясно сътрудничество пролича много остро миналото лято, когато българи от ферми в Англия и Шотландия се оплакаха от лошите условия на труд. Съвместни проверки на българското посолство и британски инспектори установиха, че подадените сигнали са верни. Председателят на GLA посочва, че неговата агенция се е натъкнала и на инциденти с нарушаване на трудовото законодателство:
„През 2008 г. открихме няколко случая на експлоатация на български работници. В единия те бяха експлоатирани от българи и от британци. В другия случай те бяха експлоатирани от британски работодател. Когато установихме, че във Великобритания има българи, които получават под минималната работна заплата, защото така им е било казано в България, ние се свързахме с нашите колеги в София, които отговарят за съответните мерки срещу българските лица и фирми-посредници”, изтъква Пол Уайтхаус.
Работниците трябва да познават добре правата си
Във Великобритания ръководената от него агенция има правото да отнема лиценза за наемане на чуждестранни работници. Ако се установи, че компанията няма такова разрешение, наказанието е до десет години затвор:
„Имаме едно спечелено дело през 2008 година, а понастоящем в съда се разглеждат два случая за нарушени трудови права, единият от които е свързан с българи. Освен това прокуратурата се занимава с още 3-4 случая”, казва шефът на GLA.
Но ефективната дейност на британската служба, както и успехът на новото споразумение за сътрудничество с Главната инспекция по труда, ще зависи до голяма степен и от това дали българите, които идват да работят в британски ферми, познават добре правата си:
„Надявам се, че всеки, който има информация за експлоатация на работници, ще ни съобщи за това. Защото ако има нарушения в сектора, който следим - земеделие и хранителна промишленост, ние веднага ще вземем мерки. Но дори да е в друг сектор, ще направим така, че хората, които могат да сторят нещо, да узнаят за случая”, казва Пол Уайтхаус, председател на агенцията, която лицензира компаниите, наемащи чуждестранни работници във Великобритания. /БЛИЦ