Оръжейният търговец Христо Христов, чийто име гръмна в световните медии, след като купи имение за 35 млн. долара в Бевърли Хилс, иска да произвежда в Пловдив части за ракети. Инвестиционно предложение за това е внесено в РИОСВ - Пловдив в началото на юни от „Сейдж Технолоджис“ ООД, където Христов е собственик, а съдружник му е Чоно Дънев. 

Детайлите за ракети ще се правят в модерната четириетажна фабрика на Христо Христов. Тя бе построена преди няколко години на Околовръстното. Оборудвана е за производство на машинни елементи, агрегати и електронни устройства, пише "Марица". 

В инвестиционното предложение е посочено, че производството ще се разшири с нова дейност, като започне "производство на продукти свързани с отбраната". Ще се извършва монтаж на отделни модули и монтаж на ракета 9 F 111 "FANTOM", неснарядена в контейнер, което е първи етап от производствен цикъл.

Окончателното окомплектоване - снарядяване с барути и взривни вещества, ще се извършва във „ВМЗ“ ЕАД - Сопот.

В производствената база в Пловдив няма да се извършва монтаж на барути и производство на барути, става ясно от внесената документация в екоинспекцията.

Работните места са допълнително обезопасени и са създадени всички необходими условия за здравословни и безопасни условия при работа. Персоналът е обучен и притежава необходимата правоспособност за работа, става ясно от инвестиционното намерение. 
Чака се заключението на РИОСВ-Пловдив.  

Името на Христов се свързва и с друга негова фирма "Сейдж Консултантс" АД, чиято дейност е проектиране и изработка на машинни елементи, агрегати, възли, електронни устройства, производство на оръжие, боеприпаси, стоки и технологии с възможна двойна употреба, сочи ДАКСИ.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ