Правителството на Македония не изключва възможността да участва в строителството на АЕЦ “Белене”, заяви вчера македонският вицепремиер Зоран Ставревски. “В края на октомври ще преговаряме с българското правителство за сътрудничеството в енергийния сектор. Тогава ще бъде поставен и въпросът за нашето участие в “Белене”. Засега всички варианти са отворени”, каза Ставревски, цитиран от македонския вестник “Дневник”.
От своя страна “Утрински вестник” припомня, че още преди няколко години България покани Македония да участва в строителството на “Белене”. Македонската страна обаче досега няма официална позиция. За разлика от правителството, което чака официална покана от България за участие в проекта ”Белене”, според телевизия А 1 македонският президент Бранко Цървенковски и част от експертната общност в страната на няколко пъти публично издигнаха инициативата Македония да участва в изграждането на атомната електроцентрала в България предвид лошата енергийна ситуация в Македония.
“Дневник “ цитира Ставревски още, че средства от Световната банка ще бъдат инвестирани за укрепването на енергийния сектор в Македония. В пакета проекти, за които македонското правителство ще поиска кредитна помощ от Световна банка, са изграждането на далекопровод, свързващ Македония и Сърбия, строителството на водна електроцентрала, както и закупуването на вагони за “Македонски железници”. /БЛИЦ