Мандрата загива, а сиренето става все по-скъпо, ето причината

Как цената на млечните продукти се променя от мандрата до магазина?

Как цената на млечните продукти се променя от мандрата до магазина? Екип на bTV проверил защо сиренето става все по-скъпо?

Тази мандра в Сливенско преработва по един тон мляко на ден и произвежда около 70 кг. сирене или кашкавал. Процесът е затворен - от кравефермата до готовия продукт, който тръгва към магазините. Въпреки това, предизвикателствата са много, разказва управителят.

"Чиста себестойност на млякото на нас ни е между 70-90 стотинки, при положение, че кравефермата е наша, всичко е наше, просто всеки ден се вдигат цените на фуражите. Всичко се вдига: ток, горива, а за 1 кг. сирене ти трябват 6-7 литра краве мляко", обясни управителят на мандрата Даниел Стоянов.

Така, ако продуктът е качествен само цената на млякото в един килограм сирене излиза над 5 лева. Към тях добавяме останалите разходи, като най-драстично се усеща скока в цената на тока. Последната месечна сметка за ток била 5000 лв., вместо обичайните 2 000 лв. Така, за да не вдигат цената към търговците, в мандрата оцеляват на ръба.

"Продаваме сиренето на 10 лв. с ДДС и кашкавала на 14,50 лв. с ДДС , като това са цените на минимални за нас печалби, които не могат да покрият дори горива.

В момента работим на пълна загуба. Бизнесът умира, българският производител е пред загиване, няма как да работиш на загуба. Ако в момента издържаме, то е заради другите бизнеси, които имаме и вкарваме тук.

Хората не могат да си позволят истински продукт и се принуждават да ядат имитиращи продукти, защото не могат да си купят на 20 лв. кашкавал и на 15 лв. сирене. Почти всички вериги, особено големите работят с 40 % надценка, което е страшно много“, допълни той.

В кварталните магазини в Ямбол твърдят друго, че работят с надценка от максимум 20 %, но цените от производителите скачат. Търсят се по-евтини продукти, за сметка на качеството.

"Доставната цена като дойде, слагаме 20 % надценка и продаваме ,това е в магазините“, заяви продавачът в хранителен магазин Руска Георгиева.

В този омагьосан кръг най-потърпевши са потребителите Според търговците за сирене над 15 лв. и кашкавал над 25 лв. за килограм клиенти почти няма.