Русия и България възнамеряват да засилват взаимноизгодното си сътрудничество в сферата на енергетиката - да ускорят работата по реализацията на проекта ”Южен поток” и евентуално да увеличат неговата мощност в сравнение с планираната, а също така възнамеряват да установят пряко сътрудничество между Газпром и Булгаргаз. Това заяви президентът на Русия Дмитрий Медведев, предаде РИА “Новости”.
По думите му Русия отдавна работи за диверсифицирането на маршрутите за доставка на газ за Европа. “Ние отдавна се занимаваме с това. Естествено, тук се има предвид преди всичко ускоряване на работата по ”Южен поток”, а може би и увеличаване на мощността на този газопровод”, каза Медведев на пресконференция след руско-българските преговори в Москва. Той поясни, че на преговорите руската и българската делегация са разговаряли за това “по-бързо да се премине от стадия на съгласуване на проектната документация към непосредствените работи, строителните работи по този газопровод”.
Медведев отбеляза, че ресорните министерства и съответните стопански субекти от двете страни ще получат съответните препоръки.
Говорейки за предотвратяването на рисковете, свързани с евентуално спиране на доставките на руски газ за Европа и по-специално за България, Медведев съобщи, че на преговорите двете страни са обсъдили възможността “за установяване на пълноценно и пряко сътрудничество” между Газпром и Булгаргаз. Това ще бъде възложено на компаниите, каза Медведев. 
От своя страна президентът Първанов заяви, че за оценяване на размера на компенсациите за щетите за България от януарската газова криза трябва да бъде получено заключението на експертите. “Въпросът за компенсациите за българската страна беше поставен на преговорите. Надявам се, че президентите ще обсъдят конкретните числа и параметри, след като получим оценката на експертите и съответните субекти, които работят по този въпрос”, каза Първанов в отговор на журналистически въпрос. От своя страна Медведев отбеляза, че този въпрос в момента се обсъжда между Газпром и Булгаргаз. “Смятаме, че финалната юридическа отговорност за създадения проблем носи украинската страна, върху нея трябва да бъдат локализирани евентуалните загуби”, потвърди той позицията на Русия. “Ние ще се разберем с украинските ни партньори”, допълни Медведев. /БЛИЦ