Министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров се срещна с Джордж Бисес – мениджър проекти на GE Energy Infrastructure – Energy, във връзка с инвестиционните намерения на компанията за изграждане на ветроенергиен парк в община Мирково, съобщиха от ведомството.
Компанията има интерес за развитие на ветроенергийни паркове в България. Идентифицирахме района на Мирково като изключително интересен по отношение на ветровия потенциал, съобщи на срещата г-н Бисес. През миналата година представители на са направили две посещения в България, за да направят първоначални проучвания в района. По предварителни оценки е възможно да бъде изграден ветропарк с мощност между 120 и 500 мегавата, като през тази година ще продължават проучвателните дейности за ветровия потенциал в района.
На срещата е присъствал и кметът на община Мирково Цветанка Йотина, която съобщи, че инвеститорът се е спрял на терени в общината, част от които са общински, а други – държавни. Пред министър Димитров  Йотина постави въпроса за предоставяне на държавни терени на Дженерал Електрик за изграждането на ветроенергийния парк. Според допълнителните проучвания за ветровия потенциал и наличието на терени, инвестицията може да се реализира в рамките на между 200 млн. и 800 млн. евро.
Приветстваме инвестиционните намерения на подобна сериозна компания в България, особено в условията на криза. Дженерал Електрик трябва да кандидатства за сертификат за инвеститор клас «А», за да може компанията да получи подкрепа от държавата съгласно Закона за насърчаване на инвестициите, обясни министърът на икономиката и енергетиката. Той обяви, че инвеститорът ще има необходимото съдействие, както от министерството, така и от Българската агенция за инвестиции при реализацията на инвестиционните си намерения в сферата на енергетиката в България. /БЛИЦ