Още шест месеца всички пенсионери ще получават добавка към пенсиите по 120 лв. като помощ в коронакризата, обяви щедро  днес в Министерски съвет служебният финансов министър Валери Белчев. Той съобщи още и че минималната пенсия трябва да достигне 490 лв. 

На приказки хубаво, но се оказа, че има сериозно разминаване с действителността.


Подмолен ход на Радев чрез негов министър срещу харвардци

Уважаеми колеги, изпращаме ви уточнение във връзка с разпространената информация относно размера на минималната пенсия в проекта за Бюджет 2022, написаха от подопечното му министерство часове по-късно.

„През месец септември тази година Народното събрание със Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. определи минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 25 декември – 370 лв.

Ново предложение: Ето как ще променят пенсиите, минималната заплата и майчинството ВИДЕО

В подготвяната от служебното правителство дискусионна рамка - Базов сценарий и основни допускания за Бюджет 2022  са включени разчети за минимална пенсията за осигурителен стаж и възраст – 370 лв., а от 1 юли осъвременяване на размера й по реда на чл. 100 от КСО или по т.нар. „швейцарско правило“.

Допълнително за периода от януари до юни  2022 г. е предвидено изплащането на допълнителни суми (добавки) към пенсиите в размер на 60 лв. като мярка за подкрепа на всички пенсионери във връзка с продължаващото разпространението и динамиката на COVID-19“, написаха от екипа на финансовото ведомство. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ