На този етап не се предвижда въвеждането на ограничителен режим за потребителите на природен газ в България. Това съобщиха от Кризисния щаб на Министерство на икономиката и енергетиката /МИЕ/ във връзка с официалните съобщения от украинската газова компания “Нафтогаз” и руската “Газпром”, според които са били изплатени всички дължими суми на “Газпром”.
 Кризисният щаб на Министерството на икономиката и енергетиката, чието заседание се проведе късно днес, остава в пълна готовност да реагира своевременно при евентуално влошаване на ситуацията, поясняват още от министерството.

БЛИЦ припомня, че украинската държавна компания "Нафтогаз" изплати изцяло дълга си към Русия за доставения през февруари газ,  което потвърдиха официално от "Газпром". По-рано днес руският премиер Владимир Путин заплаши да спре доставките на газ, ако сметките не бъдат уредени до 7 март. Това стана след като "Газпром" съобщи, че е получил от "Нафтогаз" 310 милиона долара за доставения през февруари природен газ и че остава Украйна да плати още 50 милиона долара. От украинската газова компания обаче заявиха, че са изплатили напълно задълженията си според договореното.

"Въпросът е в това, че на седми март трябва да бъде извършено ново плащане на доставките на руски газ за Украйна. И ако резултатът от проведените силови акции и арестите на длъжностни лица е, че не се извърши плащане, това ще доведе до прекратяването на доставките на нашите енергоносители както за потребителите в самата Украйна, а може би и за потребителите ни в Европа", заяви руският премиер.

Путин подчерта, че подписаният между Москва и Киев договор напълно отговаря на руските интереси и случващото се в Украйна е "борба на конюнктурни интереси на отделни политици".  /БЛИЦ