"Трябва да имаме самочувствието на нация, която дава хубави неща. Започваме с „Горнооряховския суджук”. Имаме намерението да защитим и гроздовата ракия.", каза на представянето на „Горнооряховския суджук” министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.
Министърът обясни, че ако някоя държава иска да прави &quot;Гонооряновски суджук&quot;, ще трябва да плаща на България. Българската агенция по безопасност на храните ще гарантира, че суджукът не е фалшив.<br /> <br /> Само три фирми в България ще имат право да произвеждат &bdquo;Горнооряховски суджук&rdquo;. Компаниите, които сега го правят, ще трябва да спрат, обясни Найденов. <br /> <br /> От презентацията стана ясно, че Кипър имат локум, който се казва &bdquo;Горнооряховски суджук&rdquo; и затова Кипър е възразила срещу приемането на българския суджук, който може да подведе потребителите.<br /> <br /> Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите, обясни, че за защитено географско име кандидатстват и други традиционно български просукти - пастърма, филе &bdquo;Елена&rdquo;, врат &bdquo;Тракия&rdquo; и Панагюрска луканка. Според Вътев българските продукти много по-трудно ще добият известност като защитените географски наименования на Италия например, защото са по-малко българските емигранти, които да разпространява продуктите./БЛИЦ<br />