300 млекопроизводители и земеделци от цяла Североизточна България блокираха движението на Дунав мост на обяд. Недоволните земеделци настояха за прекратяване на вноса на млечни и месни суровини, както и за защитна цена на млякото и местото у нас.

Протестът е организиран от Националната асоциация на млекопроизводителите и ще продължи 6 часа. В 12 часа недоволните фермери затвориха едното платно на моста, като не допускаха влизащите в страната ТИР-ове.
Предвидено е да бъдат пропускани леки автомобили и автобуси, а товарните автомобили да се спират през час.

300 фермери се събраха и в района на ферибота Видин-Калафат, за да подкрепят колегите си в исканията за спешни мерки за родното животновъдство. 
Лидерът на млекопроизводителите Цветан Цветанов каза, че на място са пристигнали полицаи и прокурор, и са им били прочетени задълженията и правата за времето на протеста, който според разрешението от общината може да продължи от 12 до 18 часа.
Протестиращите фермери искат да се спре вносът на млечни и месни суровини. Освен това те са изготвили декларация с 16 искания. Сред исканията на млекопроизводителите са още: изплащане на субсидии за мляко от 1 януари 2009 г., които да са не по-малко от 200 лв. за тон краве мляко и 250 лв. за тон овче или биволско мляко, изплащане на субсидиите за земи, предприемане на спешни мерки за преодоляване на създалата се ситуация, при която преработвателите отказват да изкупуват суровото мляко, да се наложи изкупна цена, която да бъде защитена; продължаване на програмата de minimis. Очаква се протестите да продължат и утре. /БЛИЦ