“Мобилтел” внесе жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу БТК с обвинение, че предлага оферти, които изкривяват търсенето и предлагането на пазара.
На прицел е предложената 25% отстъпка от месечния абонамент за достъп до интернет ADSL MEGABIZ при закупени от клиента минимум десет SIM карти на бизнес абонаментните планове на “Вивател”. С това предложение се обвързват независими една от друга услуги, сочат от конкурентния оператор. В М-Тел се възмущават и от общата оферта, която обвързва покупката на ADSL MEGABIZ с предоставянето на 50% отстъпка от месечния абонамент за мобилен интернет достъп Vivatel traffic. На практика за да получат ADSL достъп при по-благоприятни условия, абонатите на БТК трябва да ползват и електронните съобщителни услуги, предлагани от “Вивател”.
С подобни действия БТК злоупотребява с монополното си положение, уврежда конкуренцията и нейното развитие както на фиксирания, така и на мобилния пазар, заявяват от “Мобилтел”. Според компанията поведението на БТК е в ущърб и на интересите на крайните потребители, които са лишени от възможността да избират алтернативни предложения на конкурентни оператори. /БЛИЦ