Кметът на Община Плевен Найден Зеленогорски и неговият екип проведоха работна среща с Михаил Владов, генерален директор на молдовския промишлен комплекс “Топаз”, и доц. д-р Емил Минев, председател на управителния съвет на Националния институт по ултрасензорна медиаторика и феноменология. Това съобщи Светлана Костадинова, пресаташе на Общината, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Плевен.
По време на разговорите от страна на гостите е бил заявен инвеститорски интерес за изграждане на завод в Плевен за производство на инсталации за получаване на топло - и електроенергия чрез слънчеви панели. Стойността на евентуалната инвестиция е 20 милиона долара. За реализацията на тази идея вече е сключена междуправителствена спогодба между България и Молдова.
Намеренията са у нас да бъдат изградени четири производствени бази - в Силистра, в Търговище, в Шумен и в Плевен. Финансирането им ще бъде осигурено от правителството на САЩ чрез компанията “Сангри Солар”.

Интерес към проекта е проявен и от испански, австрийски и италиански фирми.
2700 работни часа в годината е активното слънцегреене в България, което я прави изключително подходяща за производството на слънчеви системи и е причината за повишения инвеститорския интерес, смятат специалистите.
Кметът Найден Зеленогорски потвърди готовността на Община Плевен за съдействие при реализацията на перспективния проект. /БЛИЦ