2 110 000 лв. е сумата на заявките от районните администрации в Подуяне, Нови Искър, Кремиковци и Искър за възстановяването на щетите от взривовете край квартал Челопечене миналата седмица. Това съобщи зам.-кметът по финансите Минко Герджиков.
По 1 млн. лв. са заявили кметовете на Кремиковци и Нови Искър, където са пострадали кварталите Враждебна и Челопечене, селата Чепинци, Локорско, Негован, Войняговци, Подгумер и Световрачене. Район Подуене е заявил 90 000 лв., главно за счупени стъкла. Район Искър е заявил 10 000 лв. за възстановяването на щетите в село Бусманци.
От понеделник трябва да започне плащането на щетите от взривовете в поделението в Челопечене. До петък или най-късно до понеделник ще се изяснят и сумите, които ще бъдат отпуснати за възстановяване на щетите по всеки протокол, заяви кметът на Нови Искър. Военните екипи продължават да прочистват маршрутите за осигуряване на работата на следствената група. Ще продължи и работата по неутрализиране и извозване на открити елементи от боеприпаси, наблюдение за взривове и запалвания. Предстои обливане на складовете от самолети АН-2 и Гълфстрийм, както и оказването на помощ на местните власти и населението. Химически наблюдателен пост от състава на Центъра за наблюдение и контрол на радиационна, химическа, биологическа и екологична обстановка - Банкя продължава контрола за токсични и химически вещества. Информацията е на БНР. /БЛИЦ