Най-богатият румънец - основателят на технологичния лидер UiPath Даниел Динес, се готви да нов удар, който трябва да го направи още по-богат, пише money.bg.

След като неговата компания излезе на борсата в Ню Йорк и неговото нетно състояние се увеличи до 7,93 милиарда долара, според последните данни на Bloomberg, сега той иска да направи още една добра сделка.

Динес води преговори за закупуването на 5% от акциите на румънския строител с дейност в луксозния сегмент One United Properties. Сега е най-подходящият момента за такава следка, като през следващия месец дружеството предстои да излезе на фондовата борса в Букурещ.

Според информация на Bloomberg Даниел Динес не е единственият инвеститор, проявил интерес към компанията преди първичното публично предлагане на акции. От One United Properties водят преговори и с още един потенциален акционер.

Плановете за листването предвиждат двамата основатели на дружеството Виктор Капитану и Андрей Диаконеску да запазят дял от 60% в нея. В момента те управляват 75% от фирмата.

При последния кръг от инвестиции One United Properties е била оценена на 450 милиона евро. Очакванията са, че компанията ще се представи добре по време на дебюта и IPO-то ще донесе солидно увеличение в цената на акциите.

UiPath направи своето IPO през миналия месец, като при него компанията достигна капитализация от близо 36 милиарда долара след 23% скок на акциите. UiPath успя да прилече 530 милиона долара нов капитал.