Бюджетът за следващата година ще бъде насочен предимно към инфрастурата и младите семейства според заместник - председателят на НДСВ Милен Велчев, предаде репортерът на Агенция БЛИЦ. . Жълтите са доволни от решението на Съвета на тройната коалиция да бъде запазен високият излишък в бюджета в размер на 3 на сто от БВП като мярка срещу световната финансова криза. Безпрецедентно високи инвестиции в инфрастурата ще бъдат направени от държавната хазна - 1, 3 млрд. лв., каза още Велчев. Освен това за туристическа реклама на България ще бъдат заделени поне 10 млн. лева.
Велчев определи като положително решението да има данъчни преференции при ипотечни кредити на млади семейства до 35 години. Това според него ще стимулира ипотечния пазар. Предложението на НДСВ, което беше одобрено от коалиционните им партьори, е при кредит до 100 000 лв., който е за основно жилище, лихвата по него да бъде приспадана от дължимите данъци.
Велчев обясни също, че е имало предложение големите инвеститори да не плащат дължимия корпоративен данък от 10 процента, но няма решението по въпроса. Подкрепям подобна мярка, но се съмнявам, че Европейският съюз ще допусне подобно нещо, коментира той. / Камелия Цветанова, БЛИЦ