Покупката на апартамент с площ от 60 кв. м вече е непосилна за хора със средни годишни доходи в редица големи градове по света. Това е един от изводите от проучване на швейцарска инвестиционна банка, цитирани от “Дойче Веле”.

Покачването на лихвите и нарасналите цени са направили жилищата по-малко достъпни. Квалифициран работник от сектора на услугите днес може да си позволи с една трета по-малко жилищна площ, отколкото преди началото на пандемията. По-конкретно работник от Мюнхен сега може да си позволи апартамент с една стая по-малко, отколкото през 2019 г.

Ръстът на цените на жилищата в анализираните от банката градове е с 10% за година. Това е най-голямото увеличение от 2007 г. насам. С най-висок ценови ръст от над 15% правят впечатление някои градове в Северна Америка. Имотите в канадския град Торонто и германския Франкфурт са поскъпнали доста повече от ръста на доходите на хората там през последните години.

Подобна е ситуацията и в Мюнхен, Хонконг, Ванкувър и Амстердам. В същото време жилищата остават сравнително достъпни в Маями, Мадрид, Дубай, Сан Франциско и Бостън. Покупката на апартамент с площ от 60 кв. метра е сравнително възможна и за жителите на Лос Анджелис, Милано, Женева и Цюрих.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук